Hoppa till innehåll
Nästa visning Fredag 20 september 13:00 - 13:45 Visningsanmälan

Välplanerad tvåa i välskött förening på anrika Baggensgatan

Välkomna till denna välplanerade tvåa i ett av Gamla Stans äldsta hus, ursprungligen från 1336. Trevligt disponerade kvadratmeter med väl tilltaget vardagsrum där det finns utrymme för såväl matplats som soffgrupp. Fin utsikt mot Österlånggatan. Köket ligger i anslutning till vardagsrummet och rymmer ytterligare en matgrupp i mindre format. Grönmålade luckor, bänkskiva i Carrara-marmor och vitt kakel. Köket är inrett med spis, diskho, diskmaskin, kyl & frys samt god förvaring i skåp och lådor. Sovrum mot Baggensgatan inrett med dubbelsäng och förvaring i garderober. Helkaklat badrum med handfat, dusch och toalett. Bostaden har en generös takhöjd vilket skapar en genomgående rymd och erbjuder goda förvaringsmöjligheter. Brf Persues 1 är en välskött äkta bostadsrättsförening med de stora renoveringarna genomförda och mycket god ekonomi.
  • Adress Baggensgatan 27
  • Område Gamla stan
  • Bostadstyp Bostadsrätt
  • Antal rum 2
  • Boarea 50 kvm
  • Pris 5 950 000 kr
  • Månadsavgift 2 434 kr/mån
  • Våningsplan 1 av 3 trappor
Dela med andra
Ansvarig Mäklare
Anna Hildingsson
Anna Hildingsson Fastighetsmäklare 073-200 12 28

Alla bilder

Planritning

Förening

Brf Perseus 1 är en äkta bostadsrättsförening vilken äger fastigheten. Föreningen bildades 1983 och köpte i samband med det marken. Föreningen äger fastigheten med adresserna Baggensgatan 27 och Österlånggatan 28. Brf Perseus 1 består av 15 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 st lokaler upplåtna med hyresrätt. I lokalen bedrivs dryckesprovning. 

Föreningen har en gemensam tvättstuga i entréplan från Baggensgatan. 

Stambyte skedde på alla föreningens stammar 1969-1970, samtidigt som all el byttes. 
Stambyte skedde därefter i två etapper under 2016-2017 samt 2018-2020. 

Det finns ingen aviserad avgiftshöjning (kontrollerat september 2024)
Föreningen godkänner ej juridisk person som ägare.
Delat ägande accepteras, ägarandel prövas i varje enskilt fall

Urval av utförda renoveringar:
1969-1970 - Elstambyte
2003 - Byte av varmvattenberedare
2006 - Ventilationsbesiktning med åtgärder
2008 - Fasad, dörrar samt målning av fönster mot Baggensgatan
2011 - Nytt tak
2013 - Trappuppgång med nya säkerhetsdörrar, nya element 
2016-2017 - Stambyte etapp 1
2018-2020 - Stambyte etapp 2
2022-2023 Fönster mot Österlånggatan
Vänligen se årsredovisningen för en fullständig lista över utförda renoveringar. 

Kommande renoveringar: Ny ventilationsfläkt på taket

Det finns inget förråd tillhörande lägenheten. 

Viktig information vid köp av bostadsrätt

FINANSIERING För ett lyckat bostadsköp behöver du ha finansieringen klar. Det är därför klokt att ta kontakt med din bank för att höra efter hur mycket pengar du kan låna. Banken hjälper dig även med information kring amortering, hur belåningsgraden påverkar räntan, hur ett överbryggningslån fungerar samt andra frågor kring det ekonomiska. Om du önskar kan fastighetsmäklaren erbjuda en skriftlig bedömning av boendekostnaden, en så kallad boendekostnadskalkyl. 

VÄRDERING AV DIN BOSTAD Lika viktigt som att veta hur mycket du kan låna, är att veta hur mycket din bostad är värd. Ta hjälp av någon av våra mäklare, de har lång erfarenhet av branschen och kan ge en mycket kvalificerad uppskattning av värdet på din bostad. En värdering tar inte många minuter, men ger dig mycket värdefull information. Vill du att vi gör en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad så hjälper vi gärna till med det. 

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT När du förvärvar en bostadsrätt köper du den i normala fall "i befintligt skick", det vill säga med det slitage och den fasta inredning som finns vid visning. Detta betyder att du efter köpet inte kan lämna klagomål över en trasig ugnslampa eller att en dörr har slagit sig. Det är köparens plikt att undersöka bostaden, och du kan inte klaga på defekter som skulle ha upptäckts vid en noggrann undersökning, även om någon undersökning inte genomförts. Det enda tillfället som köparen kan klaga är om säljaren lämnat en garanti på att något fungerar perfekt och det sedan inte gör det. Upptäcker du en defekt i bostaden du köpt som du har rätt att åberopa är det viktigt att du som köpare rapporterar detta inom rimlig tid, absolut senast inom två år räknat från tillträdesdagen. Undersökningsplikten omfattar även bostadsrättsföreningens stadgar och senaste årsredovisning. Föreningens årsredovisning ger en bra överblick över bostadsrättsföreningens ekonomi samt information om eventuella kommande renoveringar och underhållsarbeten. Det kan även vara bra att stämma av direkt med föreningens styrelse om någon ny information tillkommit sedan årsredovisningen registrerades. Det kan till exempel handla om att någon ny renovering uppkommit eller att föreningens lån ska läggas om. Fråga ansvarig mäklare efter styrelsens kontaktuppgifter om inte detta redan framgår i objektsbeskrivningen. Är ytan av stor betydelse för en köpare uppmanas köparen att genomföra en egen uppmätning av bostaden med hjälp av en auktoriserad mätfirma. 

FASTIGHETSMÄKLARENS ROLL Mäklarens roll är att fungera som en oberoende mellanhand mellan säljare och köpare. Mäklarens roll är enligt lag att agera opartiskt, ge parterna råd och upplysningar, arbeta för att säljaren lämnar ifrån sig viktiga uppgifter och uppmuntra köparen att undersöka bostaden. Mäklaren har inget ansvar för bostadens skick. Mäklaren ska kontrollera vem som har rätt att förfoga över bostadsrätten, dvs kontrollera ägarskap, kontrollera eventuell pantsättning (dvs lån), samt ge köparen en objektsbeskrivning innehållande lägenhetsbeteckning, andelstal och boarea. Dessa uppgifter hämtas från säljaren, bostadsrättsföreningen och/eller föreningens förvaltare. Mäklaren ska även tillhandahålla bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning, stadgar, energideklaration samt andra viktiga handlingar. Fastighetsmäklaren hjälper till med upprättandet av köpehandlingar om inte annat avtalas mellan parterna.

BUDGIVNING Budgivning uppstår normalt när flera spekulanter är intresserade av samma bostad. Det finns ingen lag kring hur en budgivning ska gå till, bud är inte heller bindande utan ett bud kan närsomhelst under en budgivning ändras eller återkallas. Det betyder att inget bindande avtal finns innan köpeavtalet är undertecknat. Det är säljaren som enligt den fria prövningsrätten bestämmer hur budgivningen ska gå till och det är säljaren som bestämmer när, till vem och till vilket pris bostaden ska säljas för. Vanligast är öppen budgivning vilket betyder att spekulanten lämnar bud till mäklaren, som sedan rapporterar buden till säljaren och övriga budgivare. Genom att delta i budgivningen ger budgivarna mäklaren tillstånd att lämna ut deras namn och telefonnummer samt de bud de inkommit med till den person som slutligen köper bostaden. Lämnar en spekulant ett nytt bud efter avslutad budgivning, men innan att köpeavtalet är undertecknat, måste mäklaren framföra detta till säljaren. Säljaren väljer dock själv ifall budet ska beaktas eller inte.

ÖVERLÅTELSEAVTAL När säljare och köpare har kommit överens om ett pris, är det dags att underteckna överlåtelseavtalet. Detta sker på mäklarens kontor så snart som möjligt efter att säljaren accepterat köparens erbjudande. Om någon part inte kan närvara kan ett ombud skriva under via fullmakt. Inom fem arbetsdagar betalar köparen 10% av köpeskillingen i en så kallad handpenning. Handpenningen deponeras på mäklarens klientmedelskonto till dess att frågan om medlemskap avgjorts av bostadsrättsföreningen. Så snart frågan om medlemskap är klar betalar mäklaren ut den deponerade handpenningen till säljaren minus mäklararvodet. Slutlikviden betalas till säljaren i samband med tillträde. Köpare och säljare godkänner att slutpriset publiceras offentligt om inget annat avtalats.

TILLTRÄDE Tillträdet äger i regel rum på mäklarens kontor. I god tid innan tillträde förbereder mäklaren likvidavräkningen vilken skickas till säljare, köpare och respektive bank. På tillträdesdagen skriver parterna under de slutgiltiga handlingarna och slutlikviden dvs den sista delen av köpeskillingen överförs till säljarens konto. I samband med detta löses även de lån säljaren har på bostaden. Vid tillträdet överlämnar säljaren nycklar och andra viktiga handlingar till köparen. Mäklaren överlämnar mäklarjournalen till parterna och därmed är affären avslutad. 

Område

Att bo och leva i Gamla stan är som att bo i en småstad i storstaden. Ansvarig mäklare bor själv i kvarteren sedan snart 10 år tillbaka och kan personligen berätta om alla stadsdelens fördelar och vad det innebär att faktiskt bo i dessa historiska kvarter. Som boende i Gamla stan finns möjligheter att engagera sig i flera olika föreningar bl a Hembygdsföreningen i vars regi det ordnas med föreläsningar och berättarkvällar. I Gamla stan finns några av Stockholms bästa restauranger, anrika krogar, caféer och butiker. Här finns två mataffärer och en mycket välsorterad fiskaffär. Snittblommor inhandlas med fördel hos Christoffers blommor på Kåkbrinken och färskt bröd på Grillska huset vid Stortorget eller på Skeppsbro bageri på Skeppsbron. Här finns flera förskolor och skolor som t ex en av Sveriges äldsta skolor, Storkyrkoskolan och mer nyöppnade Jensens gymnasium. Varje år i december arrangerar hemgården Mäster Olofsgården sin mycket uppskattade levande julkalender där personer som betyder mycket för stadsdelen uppträder och sprider julstämning från olika fönsterluckor runt om i stadsdelen. I Mäster Olofsgårdens regi kan du även ta lektioner i dans, yoga eller varför inte körsång? Kungliga Slottet, Judiska museet, Postmuseet och inte minst Nobelmuseet lockar turister från hela världen vilka bidrar med en internationell touch. Om du vill uppleva ännu en speciell plats besöker du Storkyrkobadet vilket planeras öppna igen efter renovering inom kort. Träningsmöjligheter på gym finns på W8 på Stora Nygatan. Parkering sker genom boendeparkering på gatan, på Skeppsbron, vid Mälartorget eller i parkeringsgarage under Slottet. Om du mot förmodan tvingas lämna stadsdelen finns utmärkta allmänna kommunikationer genom bussar och tunnelbana samt Djurgårdsfärjan från Skeppsbron. Här på Stadsholmen och angränsande Riddarholmen är historien alltid närvarande. Varmt välkommen hem till gränderna i Gamla stan. 

Fakta

  • Ägandeform Lägenhet - Bostadsrätt
  • Typ Bostadsrätt
  • Land Sverige
  • Kommun Stockholm
  • Stad Stockholm
  • Område Gamla stan
  • Församling Stockholms domkyrkoförs.
  • Adress Baggensgatan 27
  • Postnummer 111 31
  • Rum 2
  • Badrum 1
  • Lägenhetsnummer 305
  • Lägenhetsnummer (LMV) 1101
  • Byggnadsår 1336
  • Byggnadsår kommentar Återuppbyggnad efter brand 1772
  • Fönster 2-glas
  • Balkong Nej
  • Förråd Nej
  • Eldstad Nej
  • Våning 1 av 3 trappor
  • Hiss Nej
  • Byggnadstyp Flerfamiljshus
  • Uppvärmning Direkt el
  • Avgift 2 434 kr/mån
  • Ingår i avgiften vatten, kabel-TV
  • Ingår ej i avgiften värme, hushållsel, internet
  • Känd avgiftsförändring Nej, ingen avgiftsförändring föreligger (kontrollerat september 2024)
  • Nettoskuldsättning 369 891 kr
  • Nettoskuldsättning, kommentar Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Underlagen för beräkningen är hämtade ur föreningens årsredovisning för 2023.
  • Andelstal, förening 7,59%
  • Andelstal, avgift 7.59%
  • Energistatus Utförd
  • Energiprestanda 168 kWh per kvm och år
  • Energiklass F
  • Registrerad 2020-05-05
  • Kommentar Driftskostnaden är beroende av antal personer i hushållet samt vanor och avtal. Driftskostnaden är en uppskattning av ungefärliga kostnader för den/de som bor i bostaden. Kontakta gärna kommun och leverantörer för att beräkna driftskostnaden utifrån egna förutsättningar.
  • Personer i hushåll 1
  • Driftskostnader totalt 1 327 kr/mån
  • Driftskostnader totalt 15 924 kr/år
  • Förening Brf Perseus 1
  • Org.nr 716418-0163
  • Boarea 50 Kvm
  • Kommentar Enligt lägenhetsregistret är bostaden 50,3kvm

Karta

Baggensgatan 27 111 31, Stockholm

Visningar

Intresseanmälan